piwoimiesiwo.pl - Kiełbasa biała surowa

Mięso:

  • szynka wieprzowa - 1 kg
  • karkówka wieprzowa - 2 kg
  • boczek wieprzowy - 1 kg 

Przyprawy:

  • sól - 80 g (20 g na 1 kg)
  • majeranek - 20 g (5 g na 1 kg)
  • pieprz czarny (grubo mielony) - 6 g (1,5 g na 1 kg)
  • czosnek - 12 dużych ząbków (3 ząbki na 1 kg)

Pozostałe:

  • woda zimna - około 400 ml (do 100 ml na 1 kg)
  • jelita wieprzowe Ø32-36 mm - około 2,7 m (1 m na około 1,5 kg masy)

Wykonanie:

  1. Czosnek wycisnąć za pomocą praski do wody i zagotować.
  2. Chude mięso z szynki (klasy I) rozdrobnić za pomocą szarpaka lub pokroić w kostkę 1x1 cm i rozbić delikatnie tłuczkiem. 
  3. Mięso tłuste z szynki (klasy II), karkówkę i boczek rozdrobnić używając sitka Ø5 mm. 
  4. Ścięgniste mięso z szynki (klasy III) rozdrobnić używając sitka Ø3 mm.
  5. Dodać przyprawy oraz zimną wodę z czosnkiem i dokładnie całość wyrobić.
  6. Napełnić jelita i odkręcić w odcinki po około 12 cm.