Mięso:

  • pstrągi

Przyprawy:

  • sól morska

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy solankę 8% (w jednym litrze wody rozpuszczamy 80 g soli). 
  2. Oczyszczone ryby zalewamy zimną solanką i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
  3. Przed wędzeniem osuszamy w chłodnym przewiewnym miejscu (możemy wspomóc się wentylatorem). Ryba powinna być sucha w dotyku. 
  4. Osuszamy także w wędzarni przez 30 minut (rozgrzanej do 50°C bez dymu). 
  5. Wędzimy w temperaturze około 60°C do uzyskania odpowiedniego koloru (przeważnie 2-3 godzin).
  6. Podnosimy temperaturę do 80-90°C i wędzimy jeszcze przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości ryb).

Uwagi:

  • Możemy ryby podpiec w piekarniku przez 15-25 minut w temperaturze 80-90°C. Pomijamy wtedy punkt 6 wykonania.