Mięso:

  • podudzia z kurczaka

Przyprawy:

  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • czosnek
  • suszona papryka chili (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy solankę 8% (w jednym litrze wody rozpuszczamy 80 g soli). 
  2. Zalewamy podudzia zimną solanką i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
  3. Gotujemy wodę z przyprawami przez 10 minut (bez soli).
  4. Obniżamy temperaturę wywaru do 80°C i wkładamy podudzia.
  5. Utrzymujemy temperaturę 75°C do czasu aż temperatura mięsa wyniesie 68-72°C (mierzona w najgrubszym miejscu przy kości) 
  6. Przed wędzeniem osuszamy w chłodnym przewiewnym miejscu (możemy wspomóc się wentylatorem).
  7. Osuszamy także w wędzarni przez 30 minut (rozgrzanej do 50°C bez dymu). 
  8. Wędzimy w temperaturze około 50°C do uzyskania odpowiedniego koloru (przeważnie około 3 godzin).