Składniki:

  • mięso z ud kurczaka - 1 kg
  • sól - 50 g
  • peklosól - 50 g
  • warzywa konserwowe (np.: górki, kukurydza, papryka, pieczarki) - wg uznania
  • żelatyna - 84 g
  • czosnek
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz grubo mielony
  • ocet
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Zalewa peklująca:

  1. Robimy wywar gotując w 200 ml wody pieprz ziarnisty, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. 
  2. Uzupełniamy wywar wodą do objętości 1 litra i rozpuszczamy w nim 50 g peklosoli i 50 g soli.  

Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy i zalewamy zimną zalewą peklującą. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  2. Zapeklowane mięso parzymy w wodzie o temperaturze 80°C do uzyskania 68°C w wewnątrz najgrubszego kawałka.
  3. Rozpuszczamy 85 g żelatyny w 600 ml wody. Doprawiamy octem, pieprzem grubo mielonym i solą. 
  4. Mięso mieszamy z pokrojonymi warzywami konserwowymi. Wkładamy do osłonki barierowej. Następnie zalewamy żelatyną. 
  5. Gotowy baton parzymy przez 15 minut w wodzie o temperaturze 80°C. 
  6. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.