piwoimiesiwo.pl - Piwo Imbirowe Ale, Ginger Beer

nr 33, warzone 21 października 2018 

INFORMACJE O RECEPTURZE:

Zacieranie infuzyjne (Klarstein XXL)                                                
Fermentacja górna    
Zawartość ekstraktu 12 Blg    
Brzeczka nastawna 19 litrów    

SUROWCE FERMENTUJĄCE:

Słód Pale Ale 3,5 kg     
Słód karmelowy 30 0,25 kg     
Płatki owsiane 0,25 kg     
Słód zakwaszający 0,15 kg     

CHMIEL:

Zeus - 15,5 %  13 g     

DROŻDŻE:

Fermentis Safale US-05 (gęstwa) 100 ml     

DODATKI:

Wywar z imbiru 48 g / 1 litr     

ZACIERANIE:

67 °C 60 minut     
78 °C 10 minut     

GOTOWANIE:

60 minut     

CHMIELENIE:

Zeus 13 g / 60 minut     

WYKONANIE WYWARU:

Obrany, drobno pokrojony świeży imbir zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.

NOTATKA: 

Otrzymałem 17,5 litra brzeczki 13,2 Blg. Dodałem 1,7 litra wywaru z imbiru. W rezultacie uzyskałem 19 litra brzeczki 12 Blg.