piwoimiesiwo.pl - Foreign Extra Stout

Dzień warzenia 14 października 2018. Warka nr 32.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Coobra CB v2
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 16 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 25 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.9 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 22,9 L

Kroki:

  • 63°C - 30 min
  • 72°C - 30 min
  • 78°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 15 L wody o temperaturze 76°C

Surowce fermentujące:

  • Słód Pilzneński - 1,5 kg
  • Słód Wiedeński - 1,5 kg
  • Słód Monachijski typ II - 1,5 kg
  • Płatki owsiane - 0,5 kg
  • Słód karmelowy 150 - 0,15 kg
  • Słód karmelowy 600 - 0,15 kg
  • Słód czekoladowy jasny - 0,15 kg
  • Słód czekoladowy ciemny - 0,25 kg
  • Jęczmień palony - 0,17 kg
  • Cukier brązowy (demerara) - 1 kg

Chmielenie:

  • 35 g - 60 minut - Chinook PL, 8,5%
  • 25 g - 20 minut - Lubelski, 4%

Drożdże:

  • Fermentis Safale S-04 (gęstwa) - 150 ml

Dodatki:

  • 50 g - 60 minut gotowania - korzeń lukrecji