piwoimiesiwo.pl - Dry Stout

Dzień warzenia 29 września 2018. Warka nr 30.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Coobra CB v2
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 12 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 25 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.9 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 22,6 L

Kroki:

  • 63°C - 40 min
  • 72°C - 20 min
  • 78°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 15 L wody o temperaturze 76°C

Surowce fermentujące:

  • słód Pale Ale - 3 kg
  • słód Monachijski II - 1,5 kg
  • płatki jęczmienne - 0,5 kg
  • słód karmelowy 600 - 0,3 kg
  • słód czekoladowy ciemny - 0,3 kg
  • słód barwiący - 0,2 kg

Chmielenie:

  • 30 g - 60 minut - Styrian Eureka, 13%

Drożdże:

  • Fermentis S-04