piwoimiesiwo.pl - Dry Stout

Dzień warzenia 14 października 2018. Warka nr 32.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Klarstein XXL
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 16 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej - 31 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.7 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 28.9 L
  • całkowita objętość zacieru - 36.7 L

Kroki:

  • 67°C - 60 min
  • 78°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 10 L wody o temperaturze 78°C

Surowce fermentujące:

  • słód Pilzneński - 6 kg
  • jęczmień palony - 0,3 kg
  • Carafa III - 0,5 kg
  • słód karmelowy 150 - 0,3 kg
  • słód karmelowy 600 - 0,3 kg
  • słód pszeniczny - 0,4 kg 

Dodatki:

  • laktoza - 0,81 kg (dodana na 10 minut przed końcem gotowania)

Chmielenie:

  • 20 g - 60 minut - Zeus 15,5%
  • 20 g - 20 minut - Zeus 15,5%

Drożdże:

  • Safbrew US-05 - gęstwa 150 ml