piwoimiesiwo.pl - Polish India Pale Ale, Polish IPA, IPA

Dzień warzenia 2 lutego 2019. Warka nr 36.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Klarstein XXL
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 14 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 25 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.7 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 24 L

Kroki:

  • 68°C - 60 min
  • 76°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 12 L wody o temperaturze 78°C

Surowce fermentujące:

  • słód Pale Ale - 5 kg
  • słód Monachijski II - 1 kg
  • słód pszeniczny - 0,5 kg

Chmielenie:

  • gotowanie:
    • 30 g - 60 minut - Magnum PL, 11,5%
    • 30 g - 20 minut - Magnum PL, 11,5%
  • chłodzenie
    • 20 g - Cascade PL, 4%
  • fermentacja cicha:
    • 20 g - 7 dni - Cascade PL, 4%
    • 20 g - 4 dni - Cascade PL, 4%

Drożdże:

  • WLP090 - San Diego Super Yeast

Dodatki:

  • 4 ml - kwas mlekowy 80% (korekta pH zacieru)