piwoimiesiwo.pl - Pszeniczne z pieczonymi bananami

Dzień warzenia 12 stycznia 2019. Warka nr 34.2.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Klarstein XXL
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 12,6 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej - 20 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.7 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 17 L
  • całkowita objętość zacieru - 21,6 L

Kroki:

  • 67°C - 60 min
  • 78°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 11 L wody o temperaturze 76°C

Surowce fermentujące:

  • słód Pilzneński - 2,3 kg
  • słód Pszeniczny - 2,3 kg 

Dodatki:

  • 60 g do zacierania - łuska ryżowa
  • 2 kg - pieczone banany. Dodane w trzecim dniu fermentacji burzliwej. 

Chmielenie:

  • 10 g - 60 minut - Zeus 15,5%
  • 10 g - 15 minut - Citra 13,5%
  • 20 g - 1 minut - Citra 13,5%

Drożdże:

  • Safbrew US-05 - gęstwa 100 ml