piwoimiesiwo.pl - Hefe-Weizen

 12,4 Blg, ABV 5%, IBU 14 (wartość wyliczona).

Dzień warzenia 19 stycznia 2019. Warka nr 35.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Klarstein XXL
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 12,4 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej - 25 L

Zacieranie:

  • stosunek wody do ziarna - 3.9 L / kg
  • ilość wody do zacierania - 22,6 L
  • całkowita objętość zacieru - 28,4 L

Kroki:

  • 45°C - 10 min
  • 50°C - 15 min
  • 63°C - 30 min
  • 73°C - 40 min
  • 76°C - 10 min

Wysładzanie:

  • 15 L wody o temperaturze 76°C

Surowce fermentujące:

  • słód Pilzneński - 2,7 kg
  • słód Pszeniczny - 2,7 kg 
  • słód zakwaszający - 0,4 kg

Dodatki:

  • 70 g do zacierania - łuska ryżowa

Chmielenie:

  • 20 g - 60 minut - Styrian Aurora, 8%

Drożdże:

  • Bulldog B49