piwoimiesiwo.pl - White India Pale Ale, White IPA, IPA

Dzień warzenia 16 października 2019. Warka nr 40.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Grainfather
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 17 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 20 L

Kroki:

  • 66°C - 60 min
  • 78°C - 5 min

Surowce fermentujące:

  • słód Pale Ale - 4 kg
  • słód Pszeniczny - 1 kg
  • płatki owsiane (błyskawiczne) - 0,5 kg
  • płatki pszeniczne (błyskawiczne) - 0,5 kg

Chmielenie:

  • gotowanie 60 minut:
    • 10 g - 40 minut - Sabro 15%
    • 15 g - 15 minut - Sabro 15%
    • 15 g - 10 minut - Sabro 15%
    • 10 g - 1 minut - Sabro 15%
  • fermentacja cicha:
    • 100 g - 7 dni -Sabro 15%

Drożdże:

  • White Labs WLP644

Dodatki:

  • 4 ml - kwas mlekowy 80% do zacierania 
  • 1 ml - kwas mlekowy 80% do wysładzania 
  • 120 g - łuska ryżowa