piwoimiesiwo.pl - White India Pale Ale, White IPA, IPA

Dzień warzenia 14 października 2019. Warka nr 42.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Grainfather
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 14,7 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 24 L

Kroki:

  • 66°C - 40 min
  • 72°C - 20 min
  • 78°C - 5 min

Surowce fermentujące:

  • słód Pale Ale - 6 kg

Chmielenie:

  • gotowanie 60 minut:
    • 30 g - 60 minut - Zula 7%
    • 30 g - 30 minut - Zula 7%
    • 30 g - 10 minut - Zula 7%
  • fermentacja cicha:
    • 110 g - 7 dni - Zula 7%

Drożdże:

  • White Labs WLP644 - gęstwa

Dodatki:

  • 4 ml - kwas mlekowy 80% do zacierania 
  • 2 ml - kwas mlekowy 80% do wysładzania