piwoimiesiwo.pl - White India Pale Ale, White IPA, IPA

Dzień warzenia 11 października 2019. Warka nr 39.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Grainfather
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 17,5 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 25 L

Kroki:

  • 66°C - 60 min
  • 78°C - 5 min

Surowce fermentujące:

  • słód Pilzneński - 4 kg
  • słód Wiedeński - 2 kg
  • słód karmelowy 300 - 0.3 kg
  • słód karmelowy 150 - 0.2 kg
  • słód karmelowy 30 - 0.2 kg
  • syrop kandyzowany ciemny - 0.94 kg

Chmielenie:

  • gotowanie 60 minut:
    • 20 g - 60 minut - Magnum 12%
    • 10 g - 10 minut - Lubelski 3,7%

Drożdże:

  • White BE-256

Dodatki:

  • 4 ml - kwas mlekowy 80% do zacierania 
  • 1 ml - kwas mlekowy 80% do wysładzania