piwoimiesiwo.pl - White India Pale Ale, White IPA, IPA

Dzień warzenia 27 października 2019. Warka nr 41.

Informacje o recepturze:

  • zacieranie - Grainfather
  • fermentacja - górna
  • gęstość - 12 Blg

Rozmiar warki:

  • ilość brzeczki nastawnej 20 L

Kroki:

  • 66°C - 60 min
  • 78°C - 5 min

Surowce fermentujące:

  • słód Pale Ale - 4 kg
  • słód karmelowy 30 - 0.4 kg

Chmielenie:

  • gotowanie 60 minut:
    • 25 g - 60 minut - Simcoe 13%
    • 25 g - 30 minut - Simcoe 13%
  • fermentacja cicha:
    • 100 g - 7 dni - Simcoe 13%

Drożdże:

  • Fermentis Safale US-05

Dodatki:

  • 3 ml - kwas mlekowy 80% do zacierania 
  • 3 ml - kwas mlekowy 80% do wysładzania