Sos który na stałe zagościł w mojej kuchni. Idealny do potraw z grilla. Świetnie spisuje się też jako marynata.

Składniki:

  1. duża czerwona cebula - 1 sztuka
  2. czosnek - 2 duże ząbki
  3. olej - 10 ml
  4. papryka słodka wędzona - 3 g
  5. cukier brązowy - 25 g
  6. ocet winny z czerwonego wina - 30 ml
  7. sos sojowy - 20 ml
  8. ketchup - 70 g
  9. pieprz cayenne - wg uznania tylko dla wersji pikantnej sosu

Wykonanie:

  1. Podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie mieszać, aż sos zgęstnieje.

Uwagi:

  1. Używam ketchupu gdzie użyto ponad 200 g pomidorów na 100 g produktu (np. Ketchup Markowy Roleski).